8/5/12

ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΑ ΜΕΣΑ

Τον πρώτο χρόνο μετά τον πόλεμο σκεφτόμουν, καθώς και πολλοί άλλοι, πώς οργανισμοί σαν την «Ένωση Δικαιωμάτων του Άνθρωπου» δεν είχαν καμιά αξία.

Δεν προχωρούσα τόσο μακριά όσο μερικοί πού κατηγορούσαν αυτό τον οργανισμό πώς ήταν ακόμα και βλαβερός, μια και δημιουργούσε αυταπάτες πως με τον τρόπο που ενεργούσε, θα ήταν τάχα δυνατό να ελέγξει κανείς αληθινά την τεράστια εξαθλίωση, που την προκαλεί η λαθεμένη οργάνωση της παραγωγής και που άρα μονάχα η πιο ριζική αναδιοργάνωση τής παραγωγής είναι σε θέση να την εξαφανίσει.

Δεν ήθελα να πάω τόσο μακριά, κι εγώ όμως δεν περίμενα τίποτα απ' αυτό τον πασιφισμό που ξεκινούσε να αγωνιστεί κατά του πολέμου, που είναι απλά και μόνο παρεπόμενο  ορισμένων αίτιων,  χωρίς καμιά προοπτική να αλλάξει κάτι στα αίτια του πολέμου, και με τα πιο αδύναμα μέσα, όπως την άρνηση μεμονωμένων ατόμων να υπηρετήσουν στο στρατό.

Όταν μετά ήρθε ο φασισμός στη Γερμανία, είδαμε να μπαίνουν σε δράση οι μικρές και οι μεγάλες οργανώσεις για την καταπολέμηση τής αδικίας. Δεν προχώρησα τόσο πολύ όσο οι άλλοι, πού δεν έδιναν καμιά προοπτική για πολύν καιρό στις μεγάλες οργανώσεις. Αυτές που κατεύθυνση είχαν την αναδιοργάνωση τής κοινωνίας από τη βάση της.  Κι εγώ όμως έβλεπα την επίμονη και σημαντική ταπεινή δουλειά τέτοιων συχνά περιφρονημένων οργανισμών, σαν την "Ένωση Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου», που πραγματικά έσωσαν πολλούς ανθρώπους, που ξεσκέπαζαν με την αδύναμη φωνή τους αδιάκοπα και ακούραστα την αδικία και που έστελναν πολλούς πίσω στον αγώνα. Είδαμε ακόμα πως η αδικία δε μπορεί μονάχα να χτυπηθεί με τον πιο τελειωτικό τρόπο, δηλαδή με τον τρόπο πού ξεριζώνει μαζί και τις αιτίες της, παρά πως πρέπει να πολεμηθεί με  όλους τούς τρόπους, δηλαδή με όλα τα μέσα, ακόμα και τα πιο αδύναμα.

 Γιατί,  χειρότερη απ' την αυταπάτη πως τάχα μπορούν να  απομακρυνθούν οι συνέπειες των αίτιων της περιττής εξαθλίωσης χωρίς να απομακρυνθούν τα ίδια τα αίτια, είναι η αυταπάτη πως αυτά τα αίτια γίνεται να πολεμηθούν χωρίς τις συνέπειες και χωριστά απ' αυτές και παραμελώντας  και τα πιο αδύναμα ακόμα μέσα.

 Είδα πολλούς που η γνώση  των κακών αίτιων, τους εμπόδισε να πολεμήσουν τις κακές συνέπειες.

Μπέρτολτ  Μπρέχτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου