26/7/12

"Κολλημένοι" με το δόγμα του σοκ, "κλώτσησαν" την προσφορά επιμήκυνσης στα 10-12 χρόνια

Φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια εξαπάτησης της κοινής γνώμης παίζουν στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Αποκορύφωμα των προπαγανδιστικών χειρισμών τους αποτελεί το ότι ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος "κλώτσησαν" την επιμήκυνση που τους προσέφερε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Μάρτιο, μόνο και μόνο για να την συμφωνήσουν κάποια άλλη στιγμή (στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σημερινή συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.) έστω και "κουτσουρεμένη", παρουσιάζοντάς της προς χάρη των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ως... δική τους "επιτυχία". Μάλιστα, απέκρυψαν και την επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ ως τις 14 Μαρτίου 2016. Πέραν όμως αυτής της σκοπιμότητας, είναι τέτοιες οι νεοφιλελεύθερες εμμονές των μνημονιακών ώστε επέλεξαν την προσφιλή για τους θιασώτες της "θεωρίας του σοκ" ταχεία προσαρμογή ακόμη και στο σκέλος της αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ και όχι το διάστημα των 10 ετών (ή και 12, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πόουλ Τόμσεν, που "κάρφωσε" την κυβέρνηση Παπαδήμου χωρίς ποτέ να διαψευστεί) που προβλέπει μέσα από τη διαδικασία της μακροπρόθεσμης στήριξης "Extended Fund Facility" (EFF) για χώρες με ύφεση ή αδυναμίες ταχείας αποπληρωμής, το ΔΝΤ!

Σε χθεσινή δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός αναφέρθηκε στην εκ μέρους του ΔΝΤ (και από την 30 Ιουνίου) επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα έως τις 14 Μαρτίου 2016, όπως αυτή προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ ("IMF Lending Arrangements as of June 30, 2012"). Αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση είναι ότι από τις 15 Μαρτίου 2012, δηλαδή προεκλογικά, είναι σε ισχύ δανειακή σύμβαση του Ταμείου προς την Ελλάδα, με το λεγόμενο "amount agreed" ποσό να ανέρχεται σε 23.785 εκατομμύρια. Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (τα γνωστά ως SDR, που είναι η βάση νομισματικού υπολογισμού μέσω ισοτιμιών προς τα κανονικά νομίσματα) που αντιστοιχεί σε 29,50 δισ. ευρώ, με διάρκεια έως τις 14 Μαρτίου 2016. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός, επισημαίνει ο Γ. Μηλιός, "όχι μόνο δεν πληροφορήθηκε για τη σύμβαση αυτή, αλλά ακούει καθημερινά τα φληναφήματα των παραγόντων της κυβέρνησης για επικείμενη 'επιμήκυνση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης'" και προσθέτει: "Για άλλη μια φορά, η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., οι πολιτικοί εκφραστές της ελληνικής ολιγαρχίας και των διεθνών συμμάχων τους, συμπεριφέρονται στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι "ιθαγενείς". Αποκρύπτουν τα ήδη προεκλογικώς αποφασισθέντα, δηλαδή την επιμήκυνση του διαστήματος για την επιβολή των μέτρων που κατακρημνίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και διαλύουν το κοινωνικό κράτος, για να τα παρουσιάσουν σαν 'επιμήκυνση μετά από διαπραγμάτευση'. Πολιτεύονται σαν να μη συνέβη τίποτα, δηλαδή ερήμην της λαϊκής βούλησης, που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Το ψέμα και η παραπλάνηση πρέπει να σταματήσει. Είτε το θέλει είτε όχι, η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σύντομα στον ελληνικό λαό".

Ας σημειωθεί ότι ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί με συστηματικές διαρροές πως «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου σημαίνει κατά βάση «επιμήκυνση» κατά ένα ή δύο χρόνια, οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις επέλεξαν -πιστές στο δόγμα του σοκ- τη γρήγορη προσαρμογή. Και για του λόγου το ασφαλές, ενώ το δάνειο που πήρε η έλαβε από το ΔΝΤ και κατ’ επέκταση από την τρόικα ακολουθεί τη διαδικασία Stand-by Arrangement (SBA), αντίθετα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δανείσθηκαν μέσω της διαδικασίας Extended Fund Facility (EFF). Οι διαφορές είναι χαρακτηριστικές: Στην περίπτωση του ελληνικού δανείου (SBA), ο προβλεπόμενος χρόνος «προσαρμογής» (χωρίς περίοδο χάριτος) είναι 3 χρόνια και 3 μήνες έως 5 χρόνια, ενώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας είναι 4 χρόνια και 6 μήνες έως 10 χρόνια. Η αποτυχία του Μνημονίου έπεισε όμως την τρόικα για την προοπτική της «επιμήκυνσης», προτού το εγχώριο μνημονιακό μπλοκ μιλήσει για «επαναδιαπραγμάτευση»: σε ερώτηση προς τον κ. Τόμσεν (μέλος της τρόικας από το ΔΝΤ) αναφορικά με τη διάρκεια του Πορτογαλικού Προγράμματος, αυτός απάντησε στις 20 Μαΐου 2011: «Η περίοδος αποπληρωμής για ένα δάνειο που έχει συναφθεί με τη διαδικασία EFF είναι μέχρι 12 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος. Αναφορικά με την Ελλάδα, έχουμε πει σε προγενέστερο χρόνο ότι είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε τη διαδικασία σε EFF...".
Η παρουσίαση της παράτασης αποπληρωμής του χρέους ως «αποτελέσματος επιτυχούς διαπραγμάτευσης» θα είναι, για μια ακόμα φορά, ένα φτηνό επικοινωνιακό τρικ.

Ας σημειωθεί ότι ο μεν EFF ισχύει από το 1974 για χρηματοδότηση του ΔΝΤ σε χώρες με σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν τη γρήγορη αποπληρωμή ή με υφεσιακά προβλήματα όπως λ.χ, η Ελλάδα σήμερα ("...to provide assistance to countries experiencing serious relatively long-term payments imbalances... also useful for an economy characterized by low growth...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου