Ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη η Παιδεία, καθώς «ειδικοί» (βλέπε ΚΕΠΕ) και επιτελεία εντός και εκτός υπουργείων θεωρούν ότι η εκπαίδευση «αντέχει» να χάσει κι άλλους πόρους.
Σύμφωνα με εισήγηση του ΚΕΠΕ, η οποία εξετάζεται στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, ο προϋπολογισμός για την Παιδεία μπορεί να μειωθεί κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια! Μάλιστα, ένα από τα «ισοδύναμα» προβλέπει και την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των σπουδών τους, πρόταση που δεν έχει διαψευστεί!
Επισήμως, τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας τηρούν σιγή ιχθύος. Ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν τις περικοπές-μαμούθ που σχεδιάζονται για την Παιδεία και θα «κλείσουν» μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, αύριο Τετάρτη. Πάντως, η πρόταση για την επιβολή διδάκτρων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ φορτώνεται στην τρόικα, όπως συνέβη και με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού, κατά την προηγούμενη «διαπραγμάτευση». Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο υπάρχει πρόταση, αλλά ενδεχομένως να έχει ριφθεί ο κύβος για την κατάργηση της δωρεάν φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τα έτη σπουδών. Σχετική ρύθμιση υπήρχε σε ένα από τα σχέδια νόμου που είχε ετοιμάσει η Αν. Διαμαντοπούλου.
Η αποκάλυψη αυτής της ρύθμισης (από την "Αυγή") είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η τότε υπουργός Παιδείας να αναγκαστεί σε υποχώρηση, αναθέτοντας την απόφαση για το μέλλον των «αιώνιων» φοιτητών στα Συμβούλια Διοίκησης. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι σε κανένα ίδρυμα δεν έχει συγκροτηθεί Συμβούλιο Διοίκησης και πολύ περισσότερο δεν έχει φτιαχτεί Οργανισμός, οπότε η ρύθμιση αυτή εγείρει άμεσα συνταγματικά προβλήματα, που όμως -όπως έχει δείξει η εμπειρία- δεν είναι ανυπέρβλητα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την τρόικα. Αν βρεθεί τελικώς η φόρμουλα, η επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που έχουν υπερβεί τη διάρκεια των σπουδών τους θα είναι ένα άμεσο εισπρακτικό μέτρο, καθώς χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν προ του εκβιαστικού διλήμματος ή «πληρώνω» ή το παιδί μου χάνει τη φοιτητική του ιδιότητα.
Ταυτοχρόνως, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι, σε επόμενη φάση, το μέτρο των διδάκτρων δεν θα επεκταθεί στο σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού, προκειμένου η Ελλάδα να τελειώνει και με αυτή την... ιερή αγελάδα, όπως δήλωνε κάποτε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση γίνεται ακόμη πιο βάσιμη, δεδομένου ότι οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα της εκπαίδευσης είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια για νέες μειώσεις και τα σχέδια για τη δραστική μείωση της ανώτατης εκπαίδευσης, τόσο σε φοιτητές όσο και σε ιδρύματα, δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, μπορούν να αποδώσουν από το 2015 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, που θα έπρεπε ήδη να έχουν αποφασιστεί για να αποδώσουν έσοδα.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται πολύ φειδωλό στις προβλέψεις του για το τι μπορεί να κόψει, τονίζοντας με νόημα ότι το 90% του προϋπολογισμού του πηγαίνει στη μισθοδοσία εκπαιδευτικών. Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι μπορεί να εξοικονομήσει μόνο 50 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από τη συγχώνευση με το υπουργείο Πολιτισμού. Οπότε τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο και καταλήγουν ή σε άμεσα εισπρακτικά μέτρα, όπως αυτό των διδάκτρων, που πλέον χτυπούν τη ρίζα της ανώτατης εκπαίδευσης, ή σε ένα πρόγραμμα περικοπών - μαμούθ του εκπαιδευτικού προσωπικού και της μισθοδοσίας του. Μπορεί και τα δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου