8/8/11

Έφυγε από τη ζωή ο Αναστάσιος Πεπονής


Έχασε τη μάχη με τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 87 ετών ο Αναστάσιος Πεπονής, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστής του ΑΣΕΠ. Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς την οικογένεια του εκλιπόντος, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτού, ευρωβουλευτού και υπουργού, Αναστάσιου (Σάκη) Πεπονή. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, η κηδεία θα γίνει Δημοσία Δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Η πολιτική δράση του Αναστάσιου Πεπονή ξεκινά την περίοδο της Κατοχής (‘43 – ‘44) όταν ως φοιτητής ακόμα συμμετείχε ενεργά στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο. Το 1951 – 52 εξελέγη Γενικός Γραμματέας και ύστερα Πρόεδρος της Ε.Π.Ε.Κ. Ήταν αντίθετος στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη με συνέπεια τη διαγραφή του από το κόμμα.

Το 1964 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Καθιέρωσε τη Δημοτική γλώσσα στο ραδιόφωνο, αποκατέστησε την οργανική συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ίδρυσε τον Πειραματικό Σταθμό Τηλεόρασης με τον οποίο ξεκίνησε η τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ.

Μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο και αποφυλακίστηκε με την Πρώτη Αμνηστία. Στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές ενώ συνελήφθη άλλες δύο από την Ε.Σ.Α. Ήταν αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (Ε.Μ.Ε.Π.) και μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων».

Ο Αναστάσιος Πεπονής συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας & Ενέργειας, Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας, Υπουργός Προεδρίας, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

Ως Υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Α.Σ.Ε.Π.

Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί την περίοδο που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή έργων ενώ δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν στα «Νέα Κείμενα» και στα περιοδικά «Συνέχεια», «ΑΝΤ1», «Τομές» κ.ά.

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς την οικογένεια του εκλιπόντος, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτού, ευρωβουλευτού και υπουργού, Αναστάσιου (Σάκη) Πεπονή.
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, η κηδεία του Αναστάση Πεπονή θα γίνει Δημοσία Δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου