1/6/12

Ο θεός αγαπάει το σύριζας

Γνωρίζω πως οι συριζαίοι δεν πιστεύουν στον θεό, αλλά ο θεός σίγουρα πιστεύει σε αυτούς. Σε παλιότερες εποχές θα είχε δείξει την εύνοια του, ρίχνοντας βατράχια στο βερολίνο, αλλά οι ουρανοί έχουν γίνει πιο σικ τώρα τελευταία και είπαν να εκμεταλλευτούν κι εκείνο το mba που έκαναν πριν μερικά χρόνια.
Για αρχή ο γιαραμπής χάρισε στο σύριζα έναν αντίπαλο σαν τον σαμαρά. Που είναι ελαφρά ποιο αστείος από τον έβερτ. Που μόλις ανακοίνωσε το περίφημο οικονομικό πρόγραμμα εντατικών μειώσεων άμεσων και έμμεσων φόρων για όλη την οικογένεια.
Τόσο αστείος είναι, που αν ο καμμένος δεν ήταν ακόμα πιο αστείος ώστε να κάνει την κωλοτούμπα με το ραβασάκι στον πρόεδρο της δημοκρατίας, τώρα θα ήταν πρώτο κόμμα. Α ρε καμμένε, για ένα υπουργείο υδρογονανθράκων θα χάσεις την ηγεμονία της δεξιας (dumb and dumber)
 Έπειτα οι ουρανοί χάρισαν στον σύριζας μια εντελώς κουλή κρίση στην ισπανία. Η ισπανία είχε από πέρσι το καλοκαίρι μεγάλα προβλήματα και μπορούσε να συντηρηθεί εντός αγορών μόνο μετά τις μεγάλες απευθείας αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ πέρσι το καλοκαίρι και τα δύο προγράμματα τυπώματος LTRO και LTRO2.
Αλλά η δεξιά κυβέρνηση ραχόι, που μόλις κέρδισε τις εκλογές, είχε δείξει να συντάσσεται με τις υπόλοιπες δεξιές κυβερνήσεις που ήθελαν λιτότητα και διαρθρωτικές αλλαγές. Πήγε να κάνει βέβαια έναν μικρό αλογοσκούφη με το έλλειμμα που της άφησαν υποτίθεται οι σοσιαλιστές, αλλά τίποτα το τρομερό μη φανταστείτε ένα 5-7% του ΑΕΠ μόνο.
Την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε πως μια τράπεζα, η bankia είχε προβλήματα και θα χρειαζόταν μόλις 19δις.
Η bankia ήταν η περσινή συνένωση 7 χρεοκοπημένων cajas, τα οποία -ωω τι περίεργο- έφτιαξαν μια εξίσου χρεοκοπημένη τράπεζα. Βέβαια τα stress test τα πέρασε αέρα, αλλά ξέρετε τώρα τα στρες τεστ τα περνάνε όλες οι τράπεζες λίγο πριν χρεοκοπήσουν και κρατικοποιηθούν (εκτός από τη eurobank που δεν τα πέρασε). Για να το κάνουν αυτό αποφάσισαν να παίξουν το κόλπο της ελληνικής ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή το ισπανικό δημόσιο θα εξέδιδε ομόλογα ύψους 19δις , θα τα έδινε στη bankia κι αυτή τσουπ τσουπ θα τα πήγαινε στην εκτ που μαγικά θα τύπωνε 19δις για πάρτη της. Με λίγα λόγια, move along boys, nothing to see here.
Κι εδώ έρχεται η παρέμβαση των ουρανών. Εκεί που το ζήτημα bankia ήταν έτοιμο να εξαφανιστεί στα αζήτητα ως μερικές ακόμα ντουζίνες δις προς κάποια αδιόριστη τράπεζα, η εκτ αποφάσισε να μιλήσει (μέσα από τους financial times) και να πει ότι ρε παιδιά ντροπή να μην μας ειδοποιείτε κι εμάς για τέτοια ζητήματα. Είπαμε να δώσουμε 18δις απο ομολογα efsf στους έλληνες να κάνουν το τυπωματάκι τους, αλλά αν είναι η κάθε χώρα να εκδίδει ομόλογα και να τα σπρώχνει κατευθείαν στην εκτ χωρίς να ρωτήσει, να το διαλύσουμε το μαγαζάκι.
Κι άρχισε να ζητά διευκρινήσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της bankia. Κι αν θέλετε 19δις τους είπε, να πάτε να πουλήσετε τα ομόλογα στην αγορά πρώτα και να δώσετε ζεστό χρήμα στη bankia σας, κι όχι να πάτε στο ευκολάκι της εκτ. Και ξαφνικά ο σύριζας έγινε ένας πράος συνομιλητής απέναντι στους ισπανούς δεξιούς που έχουν πάρει τις χατζάρες και ουρλιάζουν πως αυτοί θα τυπώσουν, και καλό θα ήταν η εκτ να σοβαρευτεί.
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ουρανοί είπαν να συνεχίσουν την πλάκα κι έτσι βγήκε ο κυβερνήτης της πιο πλούσιας ισπανικής επαρχίας (της καταλούνα) και είπε λίγο πολύ: ρε παιδιά έχουμε κι εμείς 13δις σε ομόλογα που λήγουν φέτος, κι επειδή έχουμε και έξοδα που τρέχουν, καλό θα ήταν η κεντρική κυβέρνηση να μας τα σκάσει γρήγορα γιατί εμείς δεν μπορούμε να τα αναχρηματοδοτήσουμε. Κι αν τα είπε αυτά ο κυβερνήτης της πιο πλούσιας επαρχίας, σκεφτείτε τι έχουν να πουν οι κυβερνήτες των υπόλοιπων επαρχιών, όπου συνολικά φέτος έχουν 45δις σε ομόλογα που λήγουν και 15δις σε επίσημο προϋπολογισμένο έλλειμμα.
Με αυτά και μ’ αυτά το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς έφτασε στο διαβολικό 6,666% δηλαδή μόλις 34 μονάδες βάσεις μακριά απο το μαγικό 7% το οποίο είναι και λίγο πολύ το όριο στο οποίο πετάς την πετσέτα κι αρχίζεις τα κουρέματα. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως το επιτόκιο του 2ετους ξεπέρασε το 5% με αποτέλεσμα η περίφημη καμπύλη των επιτοκίων να μοιάζει εντυπωσιακά επίπεδη για μια οικονομία που θέλει να θεωρείται εντός αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου