6/6/12

Γι' αυτά δεν λες τίποτα, κυρ Αντρέα;

Άμα ακούς τον Αν. Λοβέρδο να σκούζει (με το συμπάθειο) στα κανάλια σαν να του πατάς τον κάλο ή (ακόμα χειρότερα) σαν να τον αδικείς, προβληματίζεσαι. «Δεν μπορεί, για να φωνάζει έτσι, θα έχει κάποιο δίκιο», σκέφτεσαι.
Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι πεισματάρικη. Έλα που ο εύθικτος υπουργός Λοβέρδος φωνάζει, αλλά δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τις ευθύνες του:
* Για τα 3,5 δισ. ευρώ που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ (για την περίοδο 2009 - 2011) δεν ευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος;
- Για τα 570 εκατ. ευρώ που χρωστά στους ιατρούς δεν ευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος;
- Για τα 536 εκατ. ευρώ που χρωστά σε διαγνωστικά κέντρα - ιδιωτικές κλινικές δεν ευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος;
- Για τα 500 εκατ. που οφείλει σε ιατροφαρμακευτικό υλικό δεν ευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος;
- Για τα 229 εκατ. που οφείλει στους φαρμακοποιούς δεν ευθύνεται ο Αν. Λοβέρδος;
- Για το 1,5 δισ. ευρώ που οφείλει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν ευθύνεται ο Α. Λοβέρδος;
- Για τα 50 εκατ. που οφείλει το 2012 ο ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς δεν ευθύνεται ο Α. Λοβέρδος ή να απολύσουμε τον κ. Κίττα;
- Για τα 500 εκατ. ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ το 2012 σε νοσοκομεία δεν ευθύνεται ο Α. Λοβέρδος;
- Για τα 250 εκατ. ευρώ που οφείλονται σε φαρμακεία δεν ευθύνεται ο Α. Λοβέρδος;
- Για τα μόλις 5 εκατ. ευρώ που έχει στο ταμείο του ο ΕΟΠΥΥ, όταν ο προϋπολογισμός του είναι 5.800 εκατ., δεν ευθύνεται ο Α. Λοβέρδος;
Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρόκειται να τα ακούσετε ποτέ από το στόμα του Αν. Λοβέρδου. Δεν θα πει ποτέ για την χαμηλή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, 0,4% του ΑΕΠ (850 εκατ. ευρώ).
Δεν θα πει ποτέ ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τη χρηματοδότηση που υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν είναι υποπολλαπλάσια, κάτω από το 30%.
Θα ξεχάσει ότι ακόμα και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση με το 0,6% του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο και πήγε στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή όταν η υγεία νοσούσε, Σαμαράς και Βενιζέλος την έβγαλαν από την πρίζα.
Δεν θα πει για την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν εισφορές (οι εισροές από ταμεία στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν περίπου 230 - 250 εκ. ευρώ τον μήνα, ενώ η πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του ήταν 400 εκατ. ευρώ το μήνα). Σύνολο: 1,8 δισ. τον χρόνο.
Δεν θα πει ποτέ για την υποεκτίμηση των εξόδων για νοσήλια σε νοσοκομεία (πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ 1,05 δισ. ευρώ, ενώ η κατάληξη θα είναι 1,7-1,8 δισ. ευρώ).
Δεν θα πει ποτέ για την υποεκτίμηση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες πλέον σχεδόν το σύνολό τους γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Αν. Λοβέρδος καμώνεται πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα στην υγεία. Μοιάζει με εκείνον που σκότωσε τους γονείς του και ζητάει επιείκεια γιατί είναι ορφανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου