3/12/11

ΕΕΤΗΔΕ με ανθρώπινο πρόσωπο!‏


ΕΕΤΗΔΕ με ανθρώπινο πρόσωπο!

Καρτερός Θανάσης



Τι σημαίνουν τα απειλητικά αρχικά ΕΕΤΗΔΕ; Δεν ξέρετε; Θα το μάθετε και θα πείτε κι ένα τραγούδι, γιατί έτσι ονομάζεται το άγριο χαράτσι στα ακίνητα: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών. Για να αποδειχτεί άλλη μια φορά ότι οι βάτραχοι του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν βάτραχοι, τίποτε το πριγκιπικό ούτε στη φορομπηχτική φαντασία τους, αλλά ούτε και στη γλωσσική πλαστικότητά τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τους φίλησε όχι μόνο η Μέρκελ, αλλά και η Λαγκάρντ.

Και τι μας ήρθε να θυμηθούμε τώρα το ΕΕΤΗΔΕ και την κακή μας μέρα; Μα πήρε μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα σχετικά μ’ αυτό η νέα κυβέρνηση -όχι παίζουμε. Η οποία, λέει, αποφάσισε να διευκολύνει τους αναξιοπαθούντες δείχνοντας την άμετρη ευαισθησία της σε μια περίοδο άμετρης αναισθησίας. Να, φερ’ ειπείν, αν δεν έχετε να πληρώσετε δεν θα σας κόψουν το ρεύμα χριστουγεννιάτικα, θα έχετε ογδόντα ολόκληρες μέρες προθεσμία να πάτε μέχρι το πιο κοντινό ΑΤΜ και να τραβήξετε χρήματα, αν βέβαια δεν τα έχετε στείλει στην Ελβετία.

Ταυτόχρονα τα ανθρωπιστικά μέτρα πιάνουν όσους είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο -με οχτώ, ή δέκα μήνες ανεργία κρίθηκε ότι έχουν προφανώς τα απαραίτητα χρήματα- τους πολύτεκνους και όσους θα κρίνουν οι τριμερείς επιτροπές στις εφορίες ανίκανους να πληρώσουν. Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι, και ο Παπαδήμος και οι αναξιοπαθούντες, ενώ φαίνεται να επανέρχεται επιτέλους κάτι το σοσιαλιστικό στη θέση της βαρβαρότητας. Ο Παπαδήμος, εν ολίγοις, αν και τραπεζίτης πρώτης γραμμής, αποδεικνύεται πιο σοσιαλιστής από τον Παπανδρέου.

Κι έτσι δουλευόμαστε όλοι κανονικά σ’ αυτό τον τόπο και κατά ένα καθόλου περίεργο τρόπο το δούλεμα αυξάνεται όσο αυξάνονται τα βάρη. Επειδή προφανώς οι ιθύνοντες πιστεύουν ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση, μας σερβίρουν κάθε τόσο μια μπαρούφα ως κοινωνικό μέτρο, όταν φυσικά δεν είναι απασχολημένοι με θριάμβους -πήραμε την έκτη δόση, ζήτω- ή με ιστορίες τρόμου για έξωση από το ευρώ και άρα από την οικογένεια των πολιτισμένων εθνών.

Στο μεταξύ τα νοικοκυριά στενάζουν όχι μόνο κάτω από το βάρος της ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και από χίλια άλλα, τα οποία καλύτερα να μην αναφέρουμε, γιατί και μόνο η παράθεσή τους προκαλεί. Οι κυβερνώντες πάντως είναι ευχαριστημένοι: ανακάλυψαν επιτέλους την ΕΕΤΗΔΕ με ανθρώπινο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου