17/7/11

Τελικά δεν είμαστε οι μόνοι που εκτιμάμε την πολιτιστική μας κληρονομιά...


Εστία μόλυνσης ο Καρκαβίτσας!



Η είδηση είναι απίστευτη! Το παραλιακό σπιτάκι του Ανδρέα Καρκαβίτσα στα Λεχαινά Ηλείας ισοπεδώθηκε πριν από δύο ημέρες έπειτα από απόφαση που πήρε “δημοκρατικά” ο σύλλογος κατοίκων που διατηρούν αυθαίρετα στην εν λόγω παραλία. Ο λόγος που επικαλέστηκαν ήταν ότι το “ερειπωμένο” κτίσμα αποτελούσε εστία μόλυνσης για την περιοχή. Όμως αυτή η “εστία μόλυνσης” το 2001 χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από όσους είχαν αυθαιρετήσει στον αιγιαλό ώστε να μην κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα από το κράτος, αλλά να χαρακτηριστούν οικισμός. Ο τέλειος παραλογισμός δηλαδή.

Η ενέργεια έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσαν η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον, η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα και η Μορφωτική Ένωση Λεχαινών "Ανδρέας Καρκαβίτσας", η οποία μεταξύ άλλων γράφει και τα εξής:

“Άραγε από πού αντλεί αυτή την εξουσία ο σύλλογος των (αυθαίρετων) οικιστών; Ποιος νόμος τού δίνει το δικαίωμα να κατεδαφίζει κτίσματα σε δημόσια παραλιακή έκταση, η οποία αριθμεί εκατοντάδες άλλα που από το 1997 έχουν χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και παράνομα; Εδώ ας απαντήσουν οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές».

Η Ευγενία Αδαμοπούλου, απόγονος και κληρονόμος της οικογένειας Καρκαβίτσα, αναφέρθηκε με πικρία και αγανάκτηση στα όσα συνέβησαν -εν αγνοία της- στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λέγοντας: «Αυθαιρέτησαν και αυτοδίκησαν χωρίς καθόλου να μας ειδοποιήσουν. Το μάθαμε όταν είχαν απομακρύνει και τα μπάζα. Μόνο οι πικροδάφνες έμειναν. Θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη. Η ιστορία του χάνεται στο τέλος του 19ου αιώνα. Ο πατέρας του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Δημήτριος, εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1840 στα Λεχαινά. Ίσως κάποια στιγμή στο τέλος του 19ου αιώνα έγινε χρήση μιας καλύβας που υπήρχε στην παραλία. Αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, κτίστηκε το μικρό σπίτι και πήρε τη μορφή που είχε μέχρι πριν από δύο ημέρες. Δηλαδή ένας κήπος με πικροδάφνες 204 τ.μ. και το σπίτι 60 τ.μ. Το είχε κτίσει ο αδελφός του Ντίνος, ο οποίος ήταν επίσης διηγηματογράφος και οικονομικός διαχειριστής της εφημερίδας 'Εστία'. Στο σπίτι αυτό φιλοξενούνταν συχνά ο Γρηγόριος Ξενόπουλος και ο αδελφός του Στέφανος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου