Του ειδικού πανεπιστημιακού συνεργάτη μας Γ.Μ.
Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι πλέον (μετά όσα αποφασίστηκαν) η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η δήλωση (και πρόθεση) τους να μην υπάρξει δεύτερη περίπτωση Ελλάδας. Αυτό να σας το πω με ένα παράδειγμα:
Μόλις πήρατε σύνταξη και εισπράξατε ένα εφάπαξ 200.000 ευρώ. Θέλετε να τα αποταμιεύσετε για τις σπουδές της ανηψιάς σας στο εξωτερικό, η οποία τώρα είναι 1η Λυκείου. Πάτε στην ΕΤΕ και λέτε θέλω να καταθέσω το ποσό. Ο υπάλληλος σας λέει "δεν συζητάτε πρώτα με τον σύμβουλο επενδύσεων του υποκαταστήματός μας, τον κ. Μπαρμπούτσαλο, διότι το ποσό είναι μεγάλο και μπορεί να σας προτείνει κάτι πιο συμφέρον για σας". Εξηγείτε στον κ. Μπαρμπούτσαλο ότι δεν είστε "επενδυτής" αλλά καταθέτης, ταγμένος στο μέλλον της ανηψιάς σας. Σας λέει "σύμφωνοι, θα τοποθετήσουμε τα χρήματα σε σίγουρους τίτλους χαμηλής απόδοσης 3,0% καθαρά, για να μην έχουμε κανένα κίνδυνο (αλλά θα παίρνουμε και κάτι πάνω από το τραπεζικό επιτόκιο)". Σε έξι μήνες ο κ. Μπαρμούτσαλος σας καλεί και σας λέει. Για να βγάλουμε το 3% είχαμε διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό σας ως εξής: Το μισό (100.000 ευρώ) σε κρατικά ομόλογα Γερμανίας απόδοσης 2,5% (μετά την αφαίρεση προμηθειών κλπ.) και το άλλο μισό (100.000) ευρώ σε ομόλογα Ιταλίας, απόδοσης 3,5%. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Τα ομόλογα Ιταλίας αποδίδουν 5,5% λόγω του ό,τι αξιολογήθηκαν "υψηλότερου κινδύνου", κι άρα το χαρτοφυλάκιό σας είναι πλέον πιο "επιθετικό" από ό,τι αρχικά σχεδιάσαμε. "Εγώ προτείνω" λέει ο Μπαρμούτσαλος, "να το αφήσουμε έτσι, διότι η Ιταλία είναι χώρα μεγάλη και τρανή και επιπλέον ο κ. Ρομπέι είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει δεύτερη περίπτωση Ελλάδας" (με "συμμετοχή ιδιωτών" στο κόστος κλπ.).
Τι θα κάνετε? Το πιθανότερο είναι (οι περισσότεροι από εσάς) να μη δεχθείτε την πρόταση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου (σκεπτόμενοι το μέλλον της ανηψιάς σας) και να πείτε στον κ. Μπαρμούτσαλο, "όχι, να μείνουμε στην αρχική συμφωνία, θέλω χαρτοφυλάκιο του ελάχιστου ρίσκου". Ο Μπαρμούτσαλος, κατ' εντολήν σας, θα αποσύρει τα χρήματα από τα ομόλογα Ιταλίας και θα αγοράσει ομόλογα Ολλανδίας. Η απόσυρση των "αγορών" (δηλαδή ημών, υμών αλλά και των άλλων που έχουν τα πολλά δις στην Ελβετία, αλλά για των οποίων τον λογαριασμό κάνουν την ίδια δουλειά οι Ελβετικές τράπεζες, ο κ. Wichser, για παράδειγμα, στη θέση του κ.Μπαρμούτσαλου) θα εκτινάξει τα ιταλικά επιτόκια, θα επιταχύνει το ντόμινο κ.ο.κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου