18/7/11

Πασοκιές...‏


Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΧΑΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οι κοινοτικές διευκρινίσεις δείχνουν ότι ο Ελληνας υπουργός απέκρυψε την ανάληψη σημαντικών δεσμεύσεων, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι Βρυξέλλες για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων.


Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον επίτροπο ότι, με βάση την τροποποίηση του πλαισίου συγχρηματοδότησης για την επανεκκίνηση των 5 μεγάλων οδικών αξόνων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, «θα καλυφθεί το σύνολο του κόστους των απαλλοτριώσεων».

Ο εκπρόσωπος του Γιοχάνες Χαν, όμως, ανέφερε ότι κατά την προχθεσινή συζήτηση ο επίτροπος εξεπλάγη με την εκτίμηση του υπουργού ότι το κόστος των απαλλοτριώσεων θα ανέλθει στο 10% της συνολικής χρηματοδότησης των έργων.

Για τον Γ. Χαν, το εν λόγω κόστος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3-4%, διαφορετικά δεν πρόκειται να καλυφθεί από τις Βρυξέλλες.

«Μειώστε τη γραφειοκρατία», συνέστησε ο επίτροπος, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Χρυσοχοΐδη τη λήψη μέτρων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων, στις χρηματοδοτήσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ρυθμίσει το όλο θέμα. Το μπαλάκι, λοιπόν, βρίσκεται προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Επίσης, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο επίτροπος κατέστησε σαφές στον υπουργό ότι η εθνική συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση των έργων θα μειωθεί από 21% σε 15%. Περαιτέρω μείωση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ο υπουργός άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι στη συνάντηση με τον επίτροπο βρήκε πρόσφορο έδαφος για την ικανοποίηση ελληνικού αιτήματος περί 100% κοινοτικής συγχρηματοδότησης αντί 85%.

Τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει, αλλά ούτε προσφέρεται η δυνατότητα, δεδομένου ότι κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ύψος του 100% δεν προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό, είπε ο εκπρόσωπος του Αυστριακού επιτρόπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου