11/4/12

Οι τρύπες μιας δημοσκόπησης


Εξονυχιστική, όπως πάντα, ήταν η προχθεσινή δημοσκόπηση της GPΟ για το Μega. Όχι όμως σε όλα και σίγουρα όχι σε κάποια από τα πιο βασικά. Όπως για παράδειγμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, στην οποία καταγράφει μόνον τα ποσοστά των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που παίζουν γύρω στο 23% - 24%, με τον "κανένα από τους δύο" να είναι στο 50%. Η καταλληλότητα των άλλων αρχηγών δεν κατεγράφη ή τουλάχιστον δεν αναφέρθηκε.

Ακόμη πιο φάουλ όμως ήταν η παρουσίαση των συνδυασμών που θα μπορούσαν να αποδώσουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Η GPO και η “Ανατροπή” ανέφεραν αναλυτικά τα ενδεχόμενα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., Ν.Δ. - Άλλων δεξιών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ - Αριστεράς, με προτιμήσεις από 7% έως 14,9%. Απέφυγαν όμως να αναφέρουν το ενδεχόμενο συνεργασίας της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι οι άλλες επιλογές συνεργασίας, πέραν αυτών που περιλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., έφταναν το 24,5%, δηλαδή περισσότερο από τις επιλογές του δικομματισμού.

Τέλος, ένα ακόμη "ανεξήγητο" της δημοσκόπησης ήταν οι επιλογές στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με τους "λαθρομετανάστες". Οι επιλογές ήταν να φύγουν όλοι, να κλειστούν στα στρατόπεδα, ή να μείνουν όλοι στην Ελλάδα. Επιλογές ευρωπαϊκής, κοινωνικής και αλληλέγγυας αντιμετώπισης απλώς δεν υπήρχαν.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η εμμονή στο μεταναστευτικό και στη σκληρή γραμμή, όταν στην ίδια δημοσκόπηση το μεταναστευτικό αξιολογείται ως το πέμπτο κατά σειρά ζήτημα, με 11%, για τους ψηφοφόρους, μετά την οικονομία (67,6%), την ανεργία, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου