31/5/11

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη για τις αναδρομικές αποζημιώσεις βουλευτών‏


Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, στον Υπουργό Δικαιοσύνης και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλή σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των βουλευτών που προσφεύγουν στο δικαστήριο για τα αναδρομικά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν της πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη που υποστήριξε ότι με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος κάμπτεται η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, καλώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν το ταχύτερο δυνατό τα ονομάτων των βουλευτών στη δημοσιότητα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και της επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής:

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Τα ονόματα των βουλευτών για τα αναδρομικά

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων. Η βούληση του όμως προσέκρουε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαθέτει τα στοιχεία όσων συνταξιούχων βουλευτών προσέφυγαν σε αυτό και έχει απαντήσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα παραβίαζε τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ανατρέπει τα δεδομένα. ‘Όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, στο παρελθόν, και όχι με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, είχε γνωμοδοτήσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος. Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Σκοπεύει άμεσα η κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ TΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Η διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων από βουλευτές με βάση τις αντίστοιχες αυξήσεις που έλαβαν κατά καιρούς οι δικαστικοί, μέσω συνολικά 821 εφέσεων - αγωγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ζήτημα το όποιο σκανδαλίζει την ελληνική κοινή γνώμη.

Η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν δεν τους απαλλάσσει από την ηθική καταδίκη της ενέργειας τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Μετά την γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ότι δεν έχει αντίρρηση στην δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που προσέφυγαν και κατόπιν της πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ότι η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος

ΣΑΣ ΖΗΤΩ

Να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατυπωθεί επίσημο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των βουλευτών.

Θεωρώ δεδομένη την ομόφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής και την κοινή βούληση για την εξυπηρέτηση του λαϊκού αιτήματος για διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Με τιμή

Δημήτρης Παπαδημούλης

Βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου