5/9/11

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ

Aπό tvxs.gr

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωτερικές αντιθέσεις στην κεντρική οικονομική πολιτική


Αμηχανία επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς η Εθνική Συνδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο ανέδειξε ηχηρές αντιθέσεις για την κεντρική οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αν και στο τέλος η κομματική γραμμή ήταν αυτή που επικράτησε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου αποχώρησε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Και πάλι, ωστόσο, οι διαφωνίες κατά τις ομιλίες που ακολούθησαν ήταν μεγάλες και υπήρξαν εντάσεις. Κατατέθηκαν μάλιστα τρία κείμενα πλατφόρμες κόντρα στο Μνημόνιο. Τα κείμενα κατέθεσαν η Λούκα Κατσέλη, ο Στέφανος Τζουμάκας, 99 Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ενώ αντίστοιχου ύφους ήταν και η ομιλία του Γ. Παναγιωτακόπουλος.

Ο ιδρυτής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναρωτήθηκε αν η Συνδιάσκεψη τιμά τα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ή συνυπογράφει τον πολιτικό του θάνατο. Χαρακτήρισε μάλιστα τα μέτρα της κυβέρνησης, μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας και άσκησε αυστηρή κριτική στους υπουργούς, τονίζοντας ότι αυτοαναγορεύονται σε μεταρρυθμιστές και προωθούν μόνο πολιτικές που συνάδουν με τον φιλελευθερισμό. Στους υπουργούς αναφέρθηκε και ο Απόστολος Κακλαμάνης υποστηρίζοντας εμμέσως ότι η οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης οφείλεται στην απειρία των υπουργών. Φωτογραφίζοντας τους κκ Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «αχρηστεύσαμε δυο πανάξια στελέχη μας που τους αναθέσαμε δύσκολους ρόλους χωρίς να έχουν την εμπειρία της διοίκησης».

Σκληρή για τον πρωθυπουργό ήταν η ομιλία του Νίκου Μπίστη που υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ευθύνεται για την αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος και υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας μοιάζει με την Πομπηία. Επιπλέον ο Στέφανος Τζουμάκας κατήγγειλε την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που όπως υποστήριξε προκάλεσε την κρίση. Τέλος, η Λούκα Κατσέλη συνόδευσε τις προτάσεις της υποστηρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη κάτι που όπως επισήμανε δεν έχει επιτευχθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επεισόδιο με την ΠΑΣΠ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού υπήρξε ένταση όταν αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Παιδείας από περίπου 100 φοιτητές της ΠΑΣΠ, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης όπως: "κάτω τα χέρια από το άσυλο» και «οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δήμόσια δωρεάν". Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε «πρέπει να αλλάξει και η φοιτητική μας νεολαία, να πάει κι αυτή μπροστά. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Είναι περιουσία του λαού και θα ανοίξουν», χωρίς, ωστόσο, να πείσει τα στελέχη της ΠΑΣΠ που συνέχισαν τα συνθήματα αντίδρασης στο νέο νόμο-πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου