29/9/11

Γερμανικό σχέδιο υφαρπαγής κρατικής περιουσίας 125 δισ. ευρώ‏


Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ελληνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο και με προφανή τη σκοπιμότητα μετατροπής της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο προβλέπει σχέδιο που απεργάζεται το Βερολίνο.

To μυστικό "plan B" της Γερμανίας με την κωδική ονομασία "Εureca" προβλέπει την εκχώρηση πακέτου - μαμούθ δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δισ. ευρώ σε εταιρία έδρας Λουξεμβούργου και τη σταδιακή πώλησή του με στόχο τη μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ. Με βάση το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζονται -σύμφωνα με τη γαλλική "La Tribune"- οι στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με επικεφαλής τον Martin Wittig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Roland Berger, η Ελλάδα θα πρέπει να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ την παραπάνω εταιρία holding και σε αυτά θα περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Το σχέδιο κάνει λόγο για εξαγορά της εταιρίας holding από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 125 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα με βάση το σχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το EFSF μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από τα σημερινά επίπεδα στο 145%, χωρίς να απαιτηθεί "κούρεμα". Με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην έκθεση της εταιρείας θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ενώ αναμένεται να επανακτήσει επενδυτική αξιολόγηση ("Α" ή "Α+") βραχυπρόθεσμα.

Η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Roland Berger εκτιμά ότι αυτό θα αποφέρει αμέσως περί τα 40 - 60 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα έχουν, όπως αναφέρεται, θετική επίδραση 8% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 4% του ΑΕΠ και παράλληλα θα μειωθεί περισσότερο από 50% το βάρος των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

Όλα τα ανωτέρω θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018, εκπληρώνοντας έτσι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και, σε περίπτωση που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα αφαιρουμένων των τόκων. Αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα των 125 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ ή τα 150 δισ. ευρώ έως το 2025.

Οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ. Προσδοκάται ακόμη η κατάρρευση των CDS.

Μία ακόμη θετική συνέπεια του σχεδίου είναι ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95% και θα τεθεί τέρμα στην κρίση ρευστότητας της Ελλάδας.

Βέβαια τίθενται πολλά ζητήματα, όπως λ.χ. ότι, ενώ η πώληση απαιτεί, όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 15 έτη, η άμεση εκποίηση θα γίνει σε εξευτελιστικές τιμές. Ακόμη προβλέπει ακραίες μορφές ιδιωτικοποίησης, όπως π.χ. η εκποίηση κοινωφελών και στρατηγικών επιχειρήσεων, ενώ τα υποσχόμενα "ευεργετήματα" είναι στην ευχέρεια των αγορών αν θα υπάρξουν ή όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου