
Καθώς γινόμαστε κατσαρίδες…
Απο προχθές στο Σύνταγμα ζούμε σαν τις κατσαρίδες. Μας ψεκάζουν ασταμάτητα ανεξαρτήτως του τι κάνουμε ή λέμε κι εμείς επιμένουμε. Φεύγουμε για λίγο και μετά ξαναερχόμαστε.
Νίκος Κούστας: Ο Καπετάνιος του 2/36 Τάγματος ΕΛΑΣ |
Ως άνθρωπος που κινείται εις τας παρυφάς του λόγου (…παρα-λόγιος γαρ) και ως Μεσολογγίτης, δεν θα μπορούσα να μην συγκινηθώ στο άκουσμα της οργάνωσης Επιστημονικής Ημερίδας για τον Μιλτιάδη Μαλακάση, στο Μεσολόγγι (10 Ιουνίου 2011), από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και υπό την αιγίδα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Απίστευτος «πολιτιστικός» οργασμός στην πόλη μας τις τελευταίες μέρες. Οι μονίμως παρατρεχάμενοι των εκδηλώσεων διαμαρτύρονται εντόνως επειδή πολλές από αυτές συμπίπτουν, την ίδια ώρα και μέρα, με αποτέλεσμα τα διλλήματα να ξεπερνούν τον κοινό νου. Είναι απαράδεκτο να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους δοκιμασία ευυπόληπτοι, επιφανείς συμπολίτες μας αλλά και οι της β’ κατηγορίας των περιχώρων ή των εκτός «τειχών». Το blog μας δέχτηκε πλήθος μηνυμάτων διαμαρτυρίας για όλα αυτά τα πολιτιστικά παρατράγουδα που κατακερματίζουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας . Ιδιαίτερα μεσούσης της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζεται και η αντοχή του κοινωνικού ιστού, η λαϊκή οικογένεια έχει ανάγκη τόσο την συναυλία των blues wire όσο και τα τραγούδια για τον Ελληνικό κινηματογράφο ή τα τραγούδια του “σαν παλιό σινεμά” κ.λπ.. Δικαιολογίες του στυλ ότι είναι τέλος περιόδου και υπάρχει άρρηκτη ανάγκη έκφρασης δημιουργίας και προβολής των υπευθύνων μας αφήνει παγερά αδιάφορους . Οι πιο αισιόδοξοι της συντακτικής επιτροπής του blog μας, θεωρούν ότι το οικονομικό κραχ που βιώνουμε κατευθύνει τον κόσμο στην ανάγκη συλλογικής συνεύρεσης. Οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς «πολιτιστικής ανταγωνιστικότητας» που χαρακτηρίζει την ματαιοδοξία και τον διακαή πόθο να «δείξω και εγώ ότι κάτι αξίζω βρε αδερφέ» ή «απωθημένο το έχω και θα με ακούσετε». Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι η ημερότητα ηθών στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων το αντίθετο δηλαδή της βαρβαρότητας.
Του Κώστα Ζαχαριάδη
Από τότε που οι άνθρωποι οργανώθηκαν σε κοινωνίες η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελούσε μείζον ζήτημα για τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών, των οικονομιών τους, για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μπορεί τα τελευταία 20 χρόνια να πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας στον συγκεκριμένο τομέα, και δίκαια να κατακτάμε το χρυσό βατόμουρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφήνοντας πίσω μας χώρες της Ε.Ε. των 27, όμως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί απλώς δεν είχαμε πατήσει το «μαγικό κόκκινο κουμπί» που εξαφανίζει τα σκουπίδια και λύνει το πρόβλημα. Η «μαγική λύση» λέγεται καύση!
«Bίαιοι, βρώμικοι, κακοί» (Brutti, Sporchi e Cattivi)
Σκηνοθεσία: Έτορε Σκόλα
Ερμηνεία: Νίνο Μανφρέντι
Σε επανέκδοση, η σπουδαία ταινία του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Έτορε Σκόλα, γυρισμένη το 1976 (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών). Ένας θίασος αθλίων σε μια παραγκούπολη !!!, με κεντρικό χαρακτήρα τον ήρωα που υποδύεται ο Μανφρέντι, μαζί με τη γυναίκα του, τα δέκα παιδιά του και κάμποσους συγγενείς.
Είναι κακός και αντιπαθητικός, μόνιμα μεθυσμένος και η πιο μεγάλη του έγνοια είναι να διαφυλάξει για τον εαυτό του το εκατομμύριο λιρέτες που του έχουν δώσει για το δεξί μάτι του που έχασε... Ταινία που δύσκολα περιγράφεται, ένα ρεσιτάλ ερμηνειών και σκηνοθεσίας, η τελευταία ίσως αναλαμπή του «χρυσού» ιταλικού κινηματογράφου πριν από την παρακμή του στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.
Τελικά οι πυρετώδεις κινητοποιήσεις των υπηρεσιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του τμήματος της Ιντερπόλ στην χώρα μας είχαν το πολυπόθητο αποτέλεσμα του εντοπισμού του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Αντωνόπουλου. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και την “αθόρυβη” αρωγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην όλη αναζήτηση.
Stand By Me | Playing For Change | Song Around The World from Concord Music Group on Vimeo.
Από agelioforos.gr
Εντάξει, είπαμε έχουμε οικονομική κρίση, αλλά δε θα κόψουμε τώρα και μερικές από τις βασικές μας συνήθειες! Μία τέτοια εποχική συνήθεια για κάθε καλοκαίρι που σέβεται τον εαυτό του (τουλάχιστον από τότε που και στις ελληνικές καλοκαιρινές αίθουσες φιλοξενούνται ταινίες πρώτης προβολής) είναι φυσικά και τα αμερικανικά blockbusters, οι ταινίες - θεάματα, συνήθως φανταστικές περιπέτειες, θρίλερ, κόμικ προσαρμογές, αλλά και κωμωδίες και παιδικά που κατασκευάζονται ακριβώς για να σπάσουν τα ταμεία - ό,τι βρουν εύκαιρο τέλος πάντων...
Λόγω, όμως, κρίσης και το Χόλιγουντ είναι λιγάκι πιο προσεκτικό αυτό το καλοκαίρι, προσαρμόζοντας τα μπάτζετ στην εποχή.