20/6/11

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΣΠΕΡΝΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΕΣ



Παρασκευή βράδυ, παραμονές πανηγυριού τ΄Αη-Συμιού, βρέθηκα στο Τρικούπειο για την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Μιλτιάδη Μαλακάση. Κόσμος λίγος, περισσότεροι οι επισκέπτες παρά οι ντόπιοι!
Τελικά από την εκδήλωση βγήκαμε σοφότεροι για τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη και τον Χατζόπουλο, παρά γι' αυτόν που υποτίθεται ότι έγινε η εκδήλωση. Και τούτο συνέβη, γιατί οι εισηγητές προτίμησαν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των προαναφερομένων με τον Μαλακάση, σε διάφορες θεματικές, αντί να εξαντλήσουν το έργο του μεγαλύτερου Έλληνα λυρικού ποιητή, κατά πολλούς.
Την ...παρτίδα έσωσαν ο ποιητής Ν. Αντωνάτος και η καθηγήτρια Όλγα Μαυρομάτη, οι οποίοι επικεντρώθηκαν με σαφήνεια σ' αυτό που επέλεξαν να αναφερθούν.


Ξαναδιαβάζοντας ο ένας τον ποιητή, η σχέση του έργου του ποιητή με τη φύση και το Μεσολογγίτικο τοπίο η άλλη.
Η διοργάνωση της ημερίδας (μάλλον νυχτερίδας), υπό την αιγίδα του Δήμου, επιεικώς ήταν άθλια, απαράδεκτη! Ούτε ένα ποτήρι νερό είχαν να πιούν οι καλεσμένοι, ούτε χαρτί στις τουαλέτες!
Λάθος ημερομηνία, προχειρότητα, έλλειψη ενημέρωσης, στρίμωγμα ομιλητών λόγω σκηνικών θεάτρου, γενικά απαράδεκτες καταστάσεις
που δεν συνάδουν στο ύφος της πόλης και στο μέγεθος του ποιητή μας. Εδώ θα μου πείτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή τρόμαξε ύστερα απο χρόνια και κάτω απο πολλές πιέσεις, να αλλάξει το όνομα του στενού που έχει το όνομα του, απο Μιχάλης σε Μιλτιάδης και δεν ομιλώ για την αθλιότητα του ερειπωμένου σπιτιού του, αλλά η ασέβεια στη μνήμη και το έργο του να συνεχίζεται ακόμη;
Υ.Γ.
Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση η μη αναφορά του έργου του Μενέλαου Λουντέμη, ύμνος στον Μιλτιάδη Μαλακάση, αλλά και η άγνοια του εκ μέρους αρκετών εισηγητών, με τίτλο " Ο λυράρης"!

- Ο ΑΛΩΝΙΣΤΗΣ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου