Νίκος Κούστας: Ο Καπετάνιος του 2/36 Τάγματος ΕΛΑΣ |
«...Τον Ιούνιο του 1944 το 2ον τάγμα του 36 Συντάγματος, που δρούσε στην περιφέρειά μας, παίρνει εντολή να ανατινάξει τη σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί, Κρυονερίου – Αγρινίου και να εξουδετερώσει τη μόνιμη φρουρά των Γερμανών που ακολουθούσε το τραίνο. Έπειτα από αναγνώριση του εδάφους και της απαραίτητης προετοιμασίας αποφασίστηκε να γίνει η επιχείρηση στις 20 Ιουνίου στην ανατολική είσοδο του σιδ. σταθμού Αιτωλικού. Η όλη επιχείρηση ανατέθηκε στον έφεδρο υπολοχαγό και ήρωα του Αλβανικού Μετώπου Μεσολογγίτη Νίκο Κούστα. Με συμμετοχή τριών Άγγλων σαμποτέρ τοποθετούνται οι νάρκες στη σιδ. γραμμή στην είσοδο του σταθμού Αιτωλικού και τοποθετούνται οι ομάδες των τμημάτων του ΕΛΑΣ.
Μέσα στο υπάρχον νεκροταφείο τοποθετήθηκε η ομάδα του Μάρκου Μάρκου με ένα οπλοπολυβόλο και οπλοπολυβολητή τον Ιταλό αντιφασίστα Βιτόριο. Στο αριστερό μέρος και προς το Αιτωλικό τοποθετείται η ομάδα Μανώλη Λεμονή με άλλο οπλοπολυβόλο. Έξωθεν του νεκροταφείου προς Κεφαλόβρυσο άλλη δύναμη ανταρτών με επί κεφαλής τον Συμήρη. Μπαίνοντας το τραίνο στο σταθμό δίνεται το σύνθημα της πυροδοτήσεως των ναρκών. Οι νάρκες εκρηγνύονται και το τραίνο ανατρέπεται από κακό υπολογισμό των Άγγλων σαμποτέρ προς το νεκροταφείο. Η γερμανική φρουρά βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση διότι το τραίνο είχε υπολογιστεί να ανατραπεί προς την πλευρά του Αιτωλικού. Αρχίζει η μάχη πολύ σκληρή διότι οι Γερμανοί ταμπουρώθηκαν πίσω από τα πεσμένα βαγόνια. Όμως τα τμήματα του ηρωικού ΕΛΑΣ κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τη γερμανική φρουρά σκοτώνοντας και τραυματίζοντας 27 Γερμανούς και συλλαμβάνοντας τρεις αιχμαλώτους εκ των οποίων ένας Πολωνός. Οι απώλειες των ανταρτών ήσαν αρκετές. Στη μάχη σκοτώθηκαν 8 παλικάρια και είναι τα εξής:
1. Μάρκος Μάρκου από το Μεσολόγγι, 2. Βασίλης Κρανιώτης από το Ευηνοχώριο, 3. Γιάννης Σεμίρης από το Μεσολόγγι, 4. Μανώλης Λεμονής από το Αιτωλικό, 5. Σταύρος Ζενεμπής από το Αιτωλικό, 6. Νίκος Έξαρχος από τη Χαραυγή Φιλιατών, δραπέτης των φυλακών Μεσολογγίου, είχε φυλακισθεί για την εθνική του δράση, 7. Βιτόριο, Ιταλός αντιφασίστας που είχε προσχωρήσει στο αντάρτικο το 1943 με τη διάλυση των Ιταλών, 8. Άγγελος Δαραμούκας από τον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου…»
Μάρτιος 1982, Δημήτριος Σαλούρος, «Μεσολογγίτικα Χρονικά», φύλλο 276.11.3.82, σελ. 3.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου