3/1/12

Ρεπορτάζ μέσα στα σύνορα...‏προς το παρόν


Νέα ερωτήματα γεννούν οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη για την εσπευσμένη αρχειοθέτηση των καταγγελιών του ιδίου αλλά και του Γρηγόρη Πεπόνη για παρεμβάσεις στο έργο τους. Η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος ολοκληρώθηκε και μπήκε στο αρχείο κυριολεκτικά μέσα σε μία ημέρα, όπως χαρακτηριστικά είχε ζητήσει και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, τη στιγμή ποι οι ίδιοι, κληθέντες να δώσουν εξηγήσεις, έδωσαν ονόματα και στοιχεία για τα πρόσωπα που επιχείρησαν να "κουκουλώσουν" τις πολύκροτες υποθέσεις που χειρίζονταν.

Ο Σπ. Μουζακίτης είπε χθες χαρακτηριστικά: "Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπανε ότι δράσαμε παρορμητικά;"

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την προκαταρκτική σχετικά με τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων είχε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, ο οποίος τους κάλεσε την περασμένη Παρασκευή για εξηγήσεις. Την ίδια μέρα εξέδωσε και το πόρισμά του, στο οποίο κατέληγε ότι "αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε".

Πρόσθετε επίσης πως από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών και πως η υποβολή του αιτήματος παραίτησης οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Πηγές από τον Άρειο Πάγο ανέφεραν ότι οι δύο εισαγγελείς δεν είχαν επιφυλαχθεί να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία, εαν όμως επιθυμούν μπορούν να το κάνουν και τώρα.

Οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης είχαν επιδοθεί στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και στα χέρια τους βρίσκεται η περιβόητη λίστα με τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Πρόκειται για τη λίστα την οποία ο Γρ. Πεπόνης υποχρεώθηκε να ζητήσει τρεις φορές από το υπουργείο Οικονομικών και να τη λάβει αφού προηγουμένως είχε απειλήσει με κυρώσεις. Επίσης διερευνούσαν τις υποθέσεις μετά από καταγγελίες για:

* Την τεχνική διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, υπόθεση για την οποία κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

* Την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που κατήγγειλε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτός ήταν ο λόγος της αποπομπής του από την κυβέρνηση.

* Τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank επί προεδρίας Λ. Λαυρεντιάδη.

* Τις παράνομες "εκπτώσεις" που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο.

* Τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του Γιώργου Παπανδρέου σε εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

* Τις δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου