25/1/12

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος


Ένας από τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες πέθανε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο παρέσυρε ιδιωτική μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ειδικός φρουρός. Ο τελευταίος βρίσκεται στο Αττικόhttp://www.blogger.com/img/blank.gif Νοσοκομείο, εκτός κινδύνου


Δείτε το ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αφηγείται τις μνήμες του από το 1970, δίνοντας το στίγμα μιας ζοφερής εποχής, όπου η κοινωνία βιώνει τη σκληρότητα του δικτατορικού καθεστώτος, ενώ στο κινηματογραφικό τοπίο κυριαρχούν ταινίες εθνικοπατριωτικού περιεχομένου (από το αρχείο της ΕΡΤ).
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000008093&tsz=0&autostart=0

Δείτε το ντοκιμαντέρ Ένας αιώνας και μία μέρα μέσα απο τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου (από το αρχείο της ΕΡΤ)

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l΄ homme.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ΄ όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου