2/3/12

"Δεξιές" εσωκομματικές φωνές στη ΔΗΜΑΡ


Φωτιές άναψε στις τάξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Γερ. Γεωργάτος, υπεύθυνου Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, ο οποίος κατηγόρησε το γερμανικό κόμμα «Αριστερά», το Die Linke, για την καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα στη γερμανική βουλή.

Ο σάλος που προκλήθηκε στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, το βράδυ της Δευτέρας, οδήγησε την επομένη ημέρα σε διορθωτική δήλωση του κ. Γεωργάτου, ο οποίος διευκρίνιζε ότι όσα είπε δεν απηχούν τη θέση της ΔΗΜΑΡ, αλλά προσωπικές του απόψεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ, λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, είχε καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο στην ελληνική Βουλή, όπως και νωρίτερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρώτο μνημόνιο.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μέσω διαδικτύου, προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι η δήλωση Γεωργάτου ανέβηκε αυθαίρετα στον κομματικό ιστότοπο, χωρίς καμιά γνώση του επίσημου κόμματος και γι' αυτό αποσύρθηκε μόλις έγινε αντιληπτό. Μάλιστα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θέμης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον πολιτικά άτοπο και άστοχο» οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος να προκαταλαμβάνει, μέσω της επίσημης κομματικής του ιδιότητας, την τοποθέτηση και των υπόλοιπων στελεχών και μελών της ΔΗΜΑΡ ενώ ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι προσωπικά η αρνητική ψήφος της Die Linke του έδωσε «ελπίδες για το μέλλον της χώρας μας, σε μια Ενωμένη Ευρώπη με κυρίαρχες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Ο δρόμος για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό παραμένει πάντα ευρωπαϊκός, αριστερός και οικολογικός!».

Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Γεωργάτος προχώρησε σε διορθωτική κίνηση δηλώνοντας ότι «για την αποκατάσταση της πραγματικότητας θέλω να διευκρινίσω ότι η επικριτική ανακοίνωσή μου για την ψήφο της Αριστεράς στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία από λάθος συνοδεύτηκε με την ιδιότητά μου ως υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος, απηχεί αυστηρά προσωπικές μου απόψεις και όχι την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ».

Το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, διερευνώντας τη διάσταση του θέματος με ηγετικά στελέχη να ασκούν οξεία κριτική στον Γερ. Γεωργάτο για το πολιτικό λάθος που διέπραξε, καθώς έδωσε την ευκαιρία για επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν «να ανακόψουν τη ροή ψηφοφόρων προς τη ΔΗΜΑΡ, έχοντας ταρακουνηθεί και από τη δημοσκοπική άνοδό της».

Υπέρ κεντροαριστερών συνεργασιών ο Ψαριανός

Το περιστατικό με την δήλωση του Γερ. Γεωργάτου δεν είναι το μοναδικό ανάλογης διαφοροποίησης στελέχους από την κεντρική γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τον "αρραβώνα" του κόμματος με στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου, παρατηρείται μια τάση διαφοροποίησης στελεχών, τον αποκαλούμενων "τα παρών", οι οποίοι δεν καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ένα από αυτά τα στελέχη που εκφάζεται και δημόσια είναι ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος δήλωσε ότι «εάν υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, η ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητο να επιδιώξει συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς» αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Για τον Λουκά Παπαδήμο σχολιάζει: «Εάν είχε πάρει πέντε θετικά μέτρα, αν είχε ισομερώς κατανείμει τα βάρη θα του έλεγα να τα εκατοστήσει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου