6/3/12

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το «κίνημα της πατάτας»


Το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων, αλυσίδων Super Market και των καρτέλ, επιβαρύνει προκλητικά τα εισοδήματα των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, η διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στέρησε άλλο ένα εργαλείο για τη διάθεση φτηνών αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η μνημονιακή πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, που σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, συνοδεύεται από την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού..

Το αποκαλούμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων. Εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων. Ως τέτοιο, η αριστερά δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες, και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.

Η εξασφάλιση της επιβίωσης παραγωγών και καταναλωτών απαιτεί συνολική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το αγροτικό και το γεωτεχνικό κίνημα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης πρέπει να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να ενωθούν με τα κινήματα των εργαζομένων και των πολιτών σε ένα πλατύ ποτάμι λαϊκής αντίστασης και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για να πάψει η τροφή να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κερδοσκόπων, για μια αγροτική παραγωγή με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα.

To Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Σωστή προσέγγιση. Το ΚΚΕ έβγαλε καινούργια ανακοίνωση μετά το κράξιμο. Νομίζω ότι πρέπει να την αναρτήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή