12/2/12

10 ταινίες δράσης της τελευταίας 20ετίας που μάλλον δεν έχετε δει (αλλά αξίζουν τον κόπο).

Του Αβγοτάραχου













Οι ταινίες δράσης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κυρίαρχα είδη ταινιών στον σύγχρονο κινηματογράφο.


Σίγουρα η αδρεναλίνη εκτινάσσεται στα ύψη όταν βλέπουμε τον Τομ Κρουζ ή τον Ματ Ντέιμον να εκπληρώνουν μία επικίνδυνη αποστολή, ή όταν ο Τζέισον Στέιθαμ κατατροπώνει κύματα από εγκληματίες.

Πέρα όμως από τις μεγάλες και εντυπωσιακές παραγωγές, υπάρχουν και ταινίες οι οποίες μένουν στην αφάνεια, είτε λόγω μικρού μπάτζετ είτε λόγω της μικρής εξοικείωσης του «δυτικού» κοινού με διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα.

Οι ταινίες της παρακάτω λίστας ξεχωρίζουν, όχι λόγω της καλλιτεχνικής ποιότητας ή των άριστων ερμηνειών, αλλά λόγω των εκπληκτικών χορογραφιών και της διαφορετικής σκηνοθετικής προσέγγισης.




1) Black Mask (H Μαύρη Μάσκα, 1996)
















Χώρα Παραγωγής: Κίνα

Ο Τσούι Τσικ έχει μία ήρεμη ζωή σαν βιβλιοθηκάριος. Στη πραγματικότητα όμως, έχει υπάρξει πειραματόζωο ενός μυστικού κυβερνητικού προγράμματος για τη δημιουργία υπερστρατιωτών, καθώς και καθοδηγητής της ειδικής διμοιρίας υπερστρατιωτών ‘’701’’. Όμως όταν ένα μέλος της 701 σκοτώνει μία ομάδα αστυνομικών, η κυβέρνηση αποφασίζει να ακυρώσει το πρόγραμμα και να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της 701.

Γιατί να την δείτε: Για το ανεπανάληπτο ταλέντο του Jet Li και όλων των κασκαντέρ στις σκηνές μάχης.






2) The Boondock Saints (Άγγελοι Τιμωροί, 1999)
























Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Δύο αδέλφια Ιρλανδοί στην Βοστόνη, ο Κόνορ κι ο Μέρφι, αναλαμβάνουν αποστολή από τον ουρανό να ξεβρομίσουν την περιοχή τους. Ακόμα κι ένας πράκτορας του FBI, που έχει αναλάβει να τους εκδιώξει, παραδέχεται πως ο δολοφονικός τους κύκλος έχει «αγγελική» ουσία. Μαζί, διχάζουν το κοινό και τον τύπο, αφού κάποιοι τολμούν να αποδεχτούν το έργο τους.

Γιατί να την δείτε: Για τις σκηνές των εγκλημάτων με τα εκπληκτικά slow motion του σκηνοθέτη Troy Duffy.






3) Versus, 2001























Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία

O κρατούμενος KSC2-303 μαζί με έναν άλλο τρόφιμο φυλακών, καταφέρνουν να δραπετεύσουν με την βοήθεια κάποιον κακοποιών yakuza, τους οποίους συναντάνε σε ένα περίεργο δάσος. Από την πρώτη στιγμή της συνάντησής τους, ο «τζέντελμαν» Sakaguchi τσακώνεται με τους κακοποιούς προκειμένου να σώσει ένα κορίτσι που οι τελευταίοι έχουν απαγάγει. Αρχίζουν λοιπόν οι πυροβολισμοί και οι samurai μάχες αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως οι νεκροί δεν παραμένουν και πολύ ώρα στο χώμα καθώς ειδικά σε αυτό το δάσος ανασταίνονται!

Γιατί να την δείτε: Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να βλέπεις τον Tak Sakaguchi με καμπαρντίνα, πιστόλι και κατάνα, να αντιμετωπίζει ορδές από ζόμπι.








4) Equilibrium (Ανθρώπινο Μίσος, 2002)























Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Δέσμιοι απάνθρωπων νόμων είναι οι κάτοικοι της μελλοντικής σκοτεινής κοινωνίας της Λίμπρια όπου κάθε συναίσθημα είναι όχι μόνο απαγορευμένο αλλά και τιμωρείται παραδειγματικά. Την ισορροπία του τρόμου έρχεται ν` ανατρέψει μια ομάδα ονειροπόλων αποφασισμένη να παλέψει κόντρα σε κάθε κανόνα και λογική.

Γιατί να την δείτε: Γιατί εισάγει την (πλασματική) πολεμική τέχνη του Gun Kata, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να προβλέψει την πορεία της σφαίρας αλλά και να πετυχαίνει τους στόχους του χωρίς να σημαδεύει με το όπλο.








5) The City of Violence (Η Πόλη της Βίας, 2006)























Χώρα Παραγωγής: Νότιος Κορέα

Νότιος Κορέα 2006. Ο Τάε - Σο ντετέκτιβ από τη Σεούλ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία ενός φίλου του που σκοτώθηκε μετά από έναν καυγά με νεαρούς. Ο Τάε - Σο δε φαίνεται να πείθεται για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τον φίλο του και θα φτάσει στα άκρα για να τον εκδικηθεί.

Γιατί να την δείτε: Για την σκηνή στο εμπορικό κέντρο. Η ακατάπαυστη δράση και η συνεχόμενη κίνηση της κάμερας συνθέτουν μία εξωπραγματική σκηνογραφία.



Η σκηνή του επμορικού κέντρου...




6) Flash Point, 2007
















Χώρα Παραγωγής: Κίνα

Χονγκ Κονγκ 1997. Ο Μα Γιουν, ένας διαβόητος αστυνομικός επιθεωρητής, συνεργάζεται με τον Χούα Σενγκ, ο οποίος δουλεύει σαν μυστικός πράκτορας, για να σταματήσουν τους τρεις επικίνδυνους Βιετναμέζους αδερφούς Άρτσερ, Τάιγκερ και Τόνυ, οι οποίοι διευθύνουν μία οργάνωση λαθρεμπορίου.

Γιατί να την δείτε: Βραζιλιάνικο Ζίου-ζίτσου, Τζούντο, Καράτε, Μποξ, Ταεκβοντό, Γουσού, όλα αυτά σε μία συνδυασμένη πολεμική τέχνη, επιτελεσμένη από ένα ταλαντούχο καστ ηθοποιών-αθλητών από όλο τον κόσμο.





7) El Rey de la Montana (Ανθρώπινος Στόχος, 2007)























Χώρα Παραγωγής: Ισπανία

Ο Quim οδηγεί σε μια ερημική αγροτική τοποθεσία, στην οποία βρίσκονται πολλά μονοπάτια. Όταν μπει μέσα στο δάσος, σύντομα θα χαθεί, και κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να βρει τον σωστό δρόμο, θα δεχτεί έναν πυροβολισμό από το λόφο. Τότε θα συναντήσει την Bea, μια νεαρή γοητευτική γυναίκα, που απ`ότι φαίνεται έχει χαθεί κι αυτή. Χωρίς να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν μαζί να φύγουν από το δάσος, απροστάτευτοι και κυνηγημένοι.

Γιατί να την δείτε: Για τις εξαιρετικές εναλλαγές ανάμεσα στην οπτική του θύτη (με σκηνές πρώτου προσώπου, ανάλογες των βιντεοπαιχνιδιών) και του θύματος.





8) The Rebel (Ο Επαναστάτης, 2007)























Χώρα Παραγωγής: Βιετνάμ

Βιετνάμ 1922. Καθώς η Γαλλική κατοχή εξασθενεί, αρχίζουν και δημιουργούνται ομάδες ανταρτών από όλη τη χώρα. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι Γάλλοι αποικιοκράτες στέλνουν Βιετναμέζους μυστικούς πράκτορες για να σταματήσουν κάθε επαναστατική προσπάθεια. Ένας σχεδόν τέλειος πράκτορας, ο Λι Βαν Κουόνγκ, απογοητευμένος από το συνεχόμενο λουτρό αίματος των συμπατριωτών του, αρχίζει και έχει αμφιβολίες για την πραγματική του ταυτότητα.

Γιατί να την δείτε: Γάλλοι οπλισμένοι στρατιώτες εναντίον Βιετναμέζων μαχητών πολεμικών τεχνών. Τι καλύτερο;






9) Chocolate, 2008























Χώρα Παραγωγής: Ταϊλάνδη

Μία νεαρή αυτιστική, η Ζεν, αναπτύσσει απίστευτες μαχητικές ικανότητες, και σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για την θεραπεία της ετοιμοθάνατης μητέρας της από τον καρκίνο, ξεκινά μία εκστρατεία εναντίον των εγκληματιών που της χρωστούν.

Γιατί να την δείτε: Για τις ρεαλιστικότατες σκηνές μάχης, για τις οποίες πολλοί κασκαντέρ (και η ίδια η πρωταγωνίστρια) υπέστησαν σοβαρά πραγματικά ατυχήματα.






10) Bodyguard (Ο Σωματοφύλακας, 2011)























Χώρα Παραγωγής: Ινδία

Για σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας αν είχατε έναν άγγελο να σας φυλάει. Έναν άγγελο με σώμα άγαλμα και χωρίς φτερά. Δηλαδή όχι ακριβώς άγγελο, αλλά έναν σωματοφύλακα με γυμνασμένο και πέτρινο κορμί! Να σας ακολουθεί σε κάθε βήμα σας, και να σας.....κάνει την ζωή δύσκολη...


Γιατί να την δείτε: Γιατί λατρεύουμε να βλέπουμε Ινδούς να αφήνουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους και να πιάνουν το καράτε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου