22/2/12

Το ανέκδοτο της εβδομάδας...‏


Με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σ. Γιαννακά ζητά από να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να υποβαθμίσει ή να καταργήσει τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε 4 πόλεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η κ. Γιαννακά ερωτά επίσης τον κ. Λοβέρδο εάν το υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο εξοικονόμησης πόρων για τα ενοικιαζόμενα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ με εγκατάστασή τους σε δημόσια κτίρια ή αίθουσες ώστε δια της εξοικονόμησης να αποφευχθεί το κλείσιμο των υποκαταστημάτων.

Τέλος η κ. Γιαννακά ερωτά τον υπουργό ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου σχετικά με το υπάρχον προσωπικό σε περίπτωση υποβάθμισης ή κατάργησης υποκαταστημάτων του ΙΚΑ.

Στην ερώτησή της η κ. Γιαννακά αναφέρει ότι τα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. σε διάφορες μεγάλες πόλεις του νομού όπως η Ναύπακτος, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα και ο Αστακός αποτελούν φορείς που εξυπηρετούν έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων καλύπτοντας τόσο τις ασφαλιστικές όσο και τις ιατρικές ανάγκες τους. Μετά και την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα έχουν επιφορτιστεί και με την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων περιοχών που έχουν ενταχτεί στους συγκεκριμένους δήμους.

Επίσης, ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων με κατανομή γεωγραφική συνήθως μεγάλου εύρους λόγου της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης του εκάστοτε δήμου εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. στις συγκεκριμένες πόλεις. Παράλληλα, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια του Ι.Κ.Α. σε οικοδομές, κτίσματα και κάθε είδους καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές αυξάνουν σημαντικά τις εισφορές εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Με το «νέο οργανωτικό μοντέλο του Ι.Κ.Α.» και την επερχόμενη αναδιάρθρωσή του στο νομό είτε υποβαθμίζοντας είτε καταργώντας τις υφιστάμενες δομές των υποκαταστημάτων κεντρικών πόλεων του νομού, η εξυπηρέτηση χιλιάδων ασφαλισμένων που συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης και συγκοινωνίας και ο έλεγχος χιλιάδων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. θα καταστούν ουσιαστικά ανύπαρκτα. Οι συγκεκριμένες περιοχές θα υποβαθμιστούν και θα επέλθει για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου