25/2/12

Οι αγώνες του ελληνικού λαού, αγώνες όλης της Ευρώπης‏


Ευρω-ομάδα της αριστεράς (GUE/NGL): Οι αγώνες του ελληνικού λαού, αγώνες όλης της Ευρώπης









Αμέριστη αλληλεγγύη στους αγώνες του ελληνικού λαού εξέφρασε η αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της ευρω-ομάδας της αριστεράς (GUE/NGL). Από αριστερά οι: Paul Murphy (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας), Miguel Portas (Μπλόκο Πορτογαλίας), Sabine Losing (ευρωβουλευτίνα του Die Linke), Patrick Le Hayaric (Μέτωπο Αριστεράς Γαλλίας, διευθυντής της Humanite), Νίκος Χουντής, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ), Joao Ferreira (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας) και Gabi Zimmer (ευρωβουλευτίνα του Die Linke).

Την αμέριστη αλληλεγγύη της στους αγώνες του ελληνικού λαού εξέφρασε η αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της ευρω-ομάδας της αριστεράς (GUE/NGL) που επισκέφθηκε χθες τη χώρα μας. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν το κλείσιμο των οργανισμών, ενώ βρέθηκε και στο πλευρό των εργατών της Χαλυβουργίας που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν τέσσερις ολόκληρους μήνες απεργίας. Οι αριστεροί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες εργαζόμενους και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις εξελίξεις στη χώρα μας, έπειτα κι από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με την Κ.Ο. του ΚΚΕ και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ).

“Έπειτα από τις συναντήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και συνδικαλιστικής ζωής της Ελλάδας τρεις ιδέες μας επιβεβαιώθηκαν πλήρως” ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα η αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Patrick Le Hayaric (Μέτωπο Αριστεράς Γαλλίας, διευθυντής της "Humanite") και συνέχισε: “Η λιτότητα όχι μόνο δεν είναι λύση στην κρίση, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Η πλήρης κηδεμονία είναι η μέγιστη απειλή για τον ελληνικό λαό και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς - η Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πρώτη την Ελλάδα. Και, τρίτον, η Ελλάδα είναι το εργαστήρι όπου ξεκινά η εξάρθρωση των δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών”. Ο P. Le Hayaric υπερασπίστηκε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέξει την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει, συντασσόμενος πλήρως με το αίτημα για εκλογές, και προχώρησε απευθύνοντας έκκληση στους ευρωπαϊκούς λαούς να μην αφήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους να εξαθλιωθούν κάτω από την πίεση των χρηματιστηριακών μηχανισμών. “Αν τους αφήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι προετοιμάζουν και το δικό τους ανάλογο μέλλον” συμπλήρωσε. Εξάλλου ανέφερε πως η ευρω-ομάδα της αριστεράς προσανατολίζεται στη δημιουργία Κοινωνικού Φόρουμ στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να πάρουν όλες οι πολιτικές ομάδες θέση συγκεκριμένη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σημείωσε πως όσα ζούμε στην Ελλάδα μέσα από το Σύμφωνο του Ευρώ και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα γίνουν ο κανόνας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. “Η ευρωομάδα της Αριστεράς είναι η πρώτη και μοναδική πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, αύριο θα αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον των δικών τους χωρών, εάν δεν αντισταθούν οι λαοί της” τόνισε.

Στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης επισημαίνοντας ότι τη "νομιμοποίηση" των Μνημονίων σε επίπεδο Ευρώπης δίνουν οι Έλληνες πολιτικοί που τα προωθούν. Τις πολλές ομοιότητες που παρουσιάζει η κατάσταση σε Ελλάδα και Πορτογαλία ανέδειξαν οι Miguel Portas (Μπλόκο) και Joao Ferreira (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας), ενώ σκληρή κριτική στην Αγγ. Μέρκελ και την πολιτική των Μερκοζί άσκησαν οι Γερμανίδες ευρωβουλευτίνες του Die Linke Sabine Losing και Gabi Zimmer. "Πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι ότι η Γερμανία δεν είναι πρωταθλήτρια μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε βάρος του γερμανικού λαού, ήδη από την περίοδο καγκελαρίας του Σρέντερ" σημείωσε η τελευταία. "Ο ρόλος μας είναι να παλέψουμε ώστε η Ευρώπη να είναι των εκατομμυρίων πολιτών κι όχι των εκατομμυριούχων" σημείωσε ο Paul Murphy (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας).

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Χαρ. Αγγουράκης και Γ. Τούσσας, απείχαν ωστόσο από τη συνέντευξη Τύπου. Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή παραβρέθηκαν πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Δρίτσας, Δημ. Παπαδημούλης, Β. Μουλόπουλος και Μιχ. Κριτσωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου